scandinavische stoelen en tafel

Wat is Scandinavisch design?

Wat is nou eigenlijk een Scandinavische wooninrichting?

Een interieuresthetiek gekenmerkt door: een nabijheid tot de natuur, zowel in organische vormen als materialen; overzichtelijke, functionele objecten en ruimtes; warmte en een gevoel van gemeenschap en familie. Het is een ontwerpethos dat grotendeels uit Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland komt. Het combineert aspecten van de nationale karakters van deze landen met de idealen van het modernisme en de naoorlogse democratisering van design. Hieronder vindt u enkele van onze favoriete ontwerpers, merken en items die het Scandinavisch design symboliseren

Alvar Aalto

Houten meubels in grafische, afgeronde geometrische vormen.

Als een van de grote architecten en meubelontwerpers van de 20e eeuw, ademde de Finse ontwerper Alvar Aalto modernisme en warmte in, met de nadruk op “organische” geometrie; soepele, natuurlijke materialen; en respect voor het menselijk gevoel. Hij was verantwoordelijk voor veel van de meest iconische openbare gebouwen van Finland.

Nadat hij zijn architectenpraktijk in de jaren 1930 had uitgebreid tot meubels, richtten Alvar en zijn vrouw Aino Artek op om zijn ontwerpen te produceren en te verspreiden. De beroemde Artek 60 Stool blijft een onbetwiste klassieker van Scandinavisch design.

Poul Henningsen

Verlichting met complexe schikkingen, om het licht te vormen en de schittering van de lamp af te schermen.

Poul Henningsen is een integraal figuur in lichtontwerp en architectuur. Zijn werk was gericht op de relatie van de mensheid met kunstlicht en hij werkte onverzetbaar om armaturen te creëren met precies de juiste verhoudingen van licht, schaduw en kleur.

Er wordt gezegd dat hij op verzoek van zijn moeder Agnes het eerste 3-schaduw systeemlicht heeft ontworpen – ze had geklaagd dat de nieuwe elektrische lampen een fel licht gaven dat haar niet behaaglijk genoeg was.

 Henningsen werkte naast industrieel ontwerpen ook als architect, journalist, schrijver en speelde zelfs piano’s. Zijn belangrijkste erfenis blijft echter de PH-reeks van lichten – kijk vandaag in een willekeurig venster in Kopenhagen, en je zult waarschijnlijk zijn werk zien, net zoals het 50 jaar geleden was.

https://verlichting.beginspot.nl/

Arne Jacobsen

Stoere, sierlijke en zorgvuldig geproportioneerde zitplaatsen, met behulp van innovatieve materialen.

Arne Jacobsen werd geboren in Kopenhagen aan het begin van de vorige eeuw. Arne Jacobsen begon als leerling metselaar voordat hij in 1924 een plaats won om architectuur te studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Terwijl hij student was, reisde Jacobsen naar Parijs voor de baanbrekende Expositie Internationale des Arts Décoratifs in 1925, het winnen van een zilveren medaille voor een stoelontwerp.

Tegen het einde van de jaren vijftig maakte Jacobsen gebruik van de gelegenheid om zijn theorieën over geïntegreerd ontwerp en architectuur in de praktijk te brengen. Zijn theorieën bracht hij in de praktijk bij het ontwerp van de SAS Air Terminal en het Royal Hotel in Kopenhagen, waar de iconische stoelen Egg, Drop en Swan ontstonden.

Hans Wegner

Stoelen die de grenzen van traditionele materialen verleggen.

Met zijn liefde voor natuurlijke materialen en zijn diepe begrip van de noodzaak dat meubels functioneel en mooi moeten zijn, maakte Hans J. Wegner (1914-2007) het Deense design uit het midden van de eeuw populair op internationale schaal. Zijn creaties worden gekenmerkt door sierlijke, vloeiende lijnen.

Hij begon zijn carrière als meubelmaker in 1931 en ging vervolgens naar de Copenhagen School of Arts & Crafts.

Hij was toegewijd aan het ontwerpen van stoelen en creëerde meer dan 500 in de loop van zijn carrière; hij werd uiteindelijk bekend als “de meester van de stoel”.

Andere leuke meubelwebsites:

https://woninginrichting.sitelinkje.nl/

https://meubelwinkels.startjenu.nl/

https://wonen-huis.boogo.nl/

https://wonen.start-links.nl/

https://woninginrichting.q12.nl/

https://meubels.onlinecentro.nl/

https://meubels.startee.nl/

https://meubels.mijnzooi.nl/

https://meubel.startsleutel.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *